Belçika Vizesi

Anasayfa Belçika Vizesi

Belçika Vizesi

Belçika vizesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının gerçekleşti girecekleri Belçika seyahati için almaları gereken izin belgesi olmaktadır Türkiye’den Belçika’ya seyahat edecek bordo pasaport sahibi olan kişiler hem uzun süreli hem de kısa süreli vize başvuruları için mutlaka Belçika vizesi almaları gerekmektedir.

Ancak gri pasaport, yeşil pasaport ve siyah pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak şartıyla vizesiz olarak Belçika seyahati gerçekleştirebilirler. Ancak bu pasaport grubuna sahip olan kişilerin gerçekleştirecekleri uzun süreli Belçika seyahatleri için mutlaka vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Belçika Vize Başvurusu

Belçika vize başvurusu yapacak olan kişilerin ilk olarak online randevu sisteminden randevularını oluşturmaları ve randevularını oluşturmadan önce seyahat amacına göre Belçika vize türleri içerisinden başvuru yapacakları vize türünü belirlemeleri gerekmektedir.

Vize türünün doğru belirlenmesi oldukça önemlidir çünkü vize türüne göre kişinin başvuru yapacağı kurum, teslim edeceği evraklar ve yatıracağı harç ücreti değişiklik göstermektedir.

Temelde 2 ana kategoriye ayrılan bel aşka vizesi uzun süreli veya kısa süreli olarak gruplandırılmaktadır. Uzun süreli vize başvuruları bizzat Belçika konsolosluğuna veya Belçika Büyükelçiliğine yapılmak zorundadır.

Ancak kısa süreli vize başvuruları konsolosluklara veya büyükelçiliklere değil konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş olan vize başvuru merkezlerine veya seyahat acentalarına yapılmaktadır.

Ancak hem uzun süreli hem de kısa süreli vize başvurularının onaylanması hususundaki yetkili tek mercii Belçika Konsolosluğu olmaktadır. Bu nedenle başvuruların onaylanması için kişilerin mutlaka kendisinden talep edilen belgeleri eksiksiz ve doğru şekilde teslim etmeleri oldukça önemlidir.

Schengen ülkeleri arasında yer alan Belçika sınırlarına gerçekleştirilecek olan kısa süreli seyahatler için kişilerin alacakları vizeler C tipi vize kategorisi yani Belçika schengen vizesi almaları gerekmektedir. Bu noktada daha önce bu vizeye sahip olan kişilerin biyometrik veri kayıtları 5 yıldan eski değilse doğrudan yeni bize başvurusunda bulunmadan seyahatlerini gerçekleştirebilirler.

Ancak biyometrik veri kayıtları 5 yıldan eski olan kişilerin Mutlaka yeniden randevu oluşturarak parmak izi kaydı vermesi gerekmektedir.

Uzun süreli seyahatler için kişilerden talep edilen vizeler ise D tipi vize kategorisinde yer almaktadır. Ulusal vize olarak adlandırılan bu vize türü kişilerin 90 günden fazla evlilik, çalışma veya eğitim amacıyla Belçika sınırları içerisinde yer alınması halinde başvuru yapmaları gereken vize türüdür.

Kısa süreli vize içerisinde yer alan seyahat amacına göre vize türleri Belçika turistik vize, Belçika aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi, Belçika kültürel, sportif faaliyet ve konferans katılım vizesi, Belçika ticari vizesi ve Belçika iş ve fuar ziyareti vizesi olarak bilinmektedir.

Ulusal vize kategorisinde yer alan vize türleri ise Aile Birleşimi Vizesi, UE/EEE veya İsviçre ülke vatandaşının aile üyeleri, Çalışma Vizesi, AU Pair, Devlete ait bir üniversite veya yüksek eğitim kurumunda staj ve öğrenci vizesi, Özel bir eğitim kurumunda staj ve öğrenci vizesi ve Öğrenci Vizesi olarak adlandırılmaktadır.

Son olarak A tipi vize kategorisinde yer alan Belçika havaalanı transit vizesi ise schengen ülkeleri arasında yer almayan üçüncü bir ülkeye Belçika üzerinden aktarmalı olarak seyahat edecek olan kişilerin almaları gereken vize türüdür.

Bu vize türü kişilere Belçika sınırları içerisinde konaklama imkânı vermeden doğrudan havaalanı üzerinden gidilecek ülkenin uçağına beğenilmesine kadar geçen süreyi kapsamaktadır

Belçika Vize Başvurusu Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Belçika vize başvurusunda bulunacak olan kişiler tarafından sıkça sorulan sorular içerisinde Belçika vize başvurusu konusunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sorusu yer almaktadır.

Bu noktada ülkelerin belirlemiş olduğu birtakım prosedürlerin ve şartların eksiksiz şekilde sağlanması vize başvurularının olumlu şekilde onaylanmasını daha kolay hale getirmektedir.

Belçika vize başvurusunda bulunacak olan kişilerin ilk olarak Belçika vize talep dilekçesini eksiksiz olarak doldurmaları gerekmektedir. Bu dilekçe içerisinde mutlaka ziyaret amacı, seyahat başlangıç ve bitiş tarihleri ve seyahat süresince ortaya çıkan tüm masrafları karşılayabilecek maddi güce sahip olduğunu beyan eden yazı yazılması gerekmektedir.

Bu dilekçe Belçika konsolosluğuna hitaben yazılmakta bu nedenle de içerisinde belirtilen tüm beyanların daha sonra teslim edilecek evraklar ile tutarlılık sağlaması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra Belçika vize başvurusu sırasında kişilerin teslim edeceği evrak dosyasının içerisinde mutlaka 2 adet biyometrik fotoğraf, Belçika vize başvuru formu ve maddi durumu ispatlayan belgeler yer almalıdır.

Özellikle teslim edilecek biyometrik fotoğrafın arka fonunun mutlaka beyaz olması, fotoğrafta herhangi bir karışıklığın veya lekenin bulunmaması gerekmektedir. Aynı zamanda fotoğrafta doğrudan kameraya bakılmış olması, yüzün ve kulakların tamamen ortada olması gerekmektedir.

Belçika Vize Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır?

Gerçekleştirilecek olan vize başvurusunun ne kadar sürede sonuçlandığı başvuru yapacak kişiler tarafından oldukça önemlidir. Bu noktada Belçika vize başvurusu yapacak olan kişilerin önceden seyahat planlamalarını tamamlamış olmaları gerektiğinden seyahat başlangıç tarihine kadar yetişmeyen vizeler seyahatlerin aksamasına veya iptal olmasına neden olmaktadır.

Konsolosluklarda meydana gelen yoğunluklar genellikle ortalama sürenin uzayabilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle ortalama olarak 7 ila 15 iş günü içerisinde sonuçlanan Belçika vize başvuruları bazen 20 veya 25 güne kadar uzayan bildiğinden kişilerin seyahat başlangıç tarihinden en geç 40 gün öncesinden başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Bu noktada, Vize Merkezi Ankara olarak sağlamış olduğumuz danışmanlık hizmeti kapsamında danışanlarımızın bu süreçte vize başvurusu için gerekli olan şartları sağlayıp sağlamadığı, başvurulara nasıl gerçekleştireceği, hangi evrakların teslim edilmesi gerektiği gibi hususlarda gerekli desteği sağlıyoruz. Sağlamış olduğumuz desteğin yanı sıra başvurusu tamamlanmış ve değerlendirme sürecinde olan biz de başvurularını yakından takip ederek olumlu şekilde onaylanması için yardımcı olmaktayız.

Belçika Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Belçika vize başvurusunda bulunacak olan kişilerden seyahat amacına göre seçmiş olduğu vize türüne göre birtakım belgeler talep edilmektedir. Özellikle bu belgelerin konsolosluk tarafından vize başvurularını değerlendirme sürecinde inceleme altına alınacağı göz önünde bulundurularak doğru beyanlar içermesi ve eksiksiz şekilde teslim edilmesi gerekmektedir.

Bu belgeler temel evraklar ve başvuru türüne göre talep edilen ek evraklar olarak ayrılmaktadır. Temel evraklar içerisinde yer alan tüm evraklar tüm vize türleri için geçerli olmaktan diğer evraklar ise kişinin çalışma durumuna ve başvuru yaptığı vize türüne göre değişiklik göstermektedir.

Belçika vize başvurusu için gerekli belgeler şöyle sıralanabilir;

  • Seyahat süresini kapsayan Seyahat sağlık sigortası,
  • Pasaport,
  • Konaklama ve uçuş bilgileri,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Vize başvuru formu,
  • Vize dilekçesi,
  • 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği,
  • Banka hesap dökümü ve maddi yeterlilik ispatı.

Belçika Vize Ücretleri

Belçika vize ücretleri içerisinde her yıl konsolosluk tarafından belirlenen vize harç ücreti, danışmanlık hizmet bedeli, evrakların kargolanması için ödenecek tutarlar yer almaktadır. Bu noktada kişilerin ödeyecekleri toplam vize ücreti danışmanlık hizmetinin alındığı firmaya ve belgeler için talep edilen ücrete göre değişiklik göstermektedir.

2022 yılında belirlenmiş olan Belçika vize harç ücreti Turistik vizesi, Kültür ve spor etkinlikleri vizesi, Aile ve arkadaş ziyareti vizesi, Birlikte yaşama vizesi, Çalışma vizesi, Tır şoförü vizesi, Öğrenci ve staj vizesi ve Aile birleşimi vizesi için 120 Euro olarak belirlenmiştir.